woensdag 13 juni 2012

Ben Knapen en Leo Beulen bezoeken trainers Burundi

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) en generaal-majoor Leo Beulen hebben de afgelopen week de 3 Nederlandse militairen die opleidingen verzorgen aan het leger van Burundi bezocht.

Het ministerie van Defensie meldde dinsdag dat Knapen en directeur Operaties, generaal-majoor Leo Beulen, vorige week woensdag een bezoek brachten aan Burundi. Ze bezochten ook Zuid-Soedan.

In Burundi verzorgt het zogeheten Africa Contingency Operations Training and Assistance (ACOTA) een trainingsprogramma voor het leger.

Bij de opleidingen komen zaken als militaire ethiek, gender, een militair juridisch systeem, voedselveiligheid, gezondheidszorg en seksuele voorlichting aan bod.

Het doel van ACOTA is het versterken van de capaciteit van Afrikaanse partnerlanden die bij vredesmissies in Afrika betrokken zijn die een mandaat van de Verenigde Naties en Afrikaanse Unie hebben.

Nederland neemt in Rwanda, Burundi en Uganda deel aan het Africa Contingency Operations Training & Assistance (ACOTA)-programma.

Het doel is de capaciteiten van 25 Afrikaanse landen te vergroten, zodat deze in Afrika vredesmissies kunnen uitvoeren die een mandaat hebben van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.

ACOTA traint jaarlijks opeenvolgend 3 bataljonstaakgroepen (tot 3.500 militairen per keer). Deze kunnen vervolgens worden ingezet voor AMISOM, de missie van de Afrikaanse Unie in Somaliƫ.

De Verenigde Staten leiden de ACOTA-trainingsmissie. Landen die deelnemen zijn Benin, Burundi, Ivoorkust, Ghana, Kenia, Malawi, Mali, Oeganda en Senegal.

Zuid-Sudan
Knapen en Beulen bezochten ook Zuid-Sudan. Daar spaken ze met diplomaten en militairen van de VN.

In Zuid-Soedan zijn ook Nederlandse politietrainers actief. De Nederlandse deelname aan de missie United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) richt zich vooral op de opbouw van het politieapparaat in het land.

Zuid-Soedan, een land in het noordoosten van Afrika, werd vorig jaar na een langdurige burgeroorlog onafhankelijk van Soedan.