maandag 18 maart 2013

Trainers naar Uganda voor operatie ACOTA

De laatste van in totaal vier militaire trainers zijn maandag uit Nederland naar Uganda vertrokken om daar Afrikaanse soldaten op te leiden voor het ACOTA-programma. Het viertal gaat Ugandese troepen opleiden voor deelname aan vredesmissies.

Dat bericht een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Nederlanders maken deel uit van het Amerikaanse initiatief Africa Contingency Operations Training and Assistance (ACOTA).

Deze operatie heeft tot doel om de Afrikaanse militaire capaciteit te vergroten door instructie, training en het leveren van materieel.

Dit moet Afrikaanse landen in staat stellen om met partners van het continent vredesoperaties uit te voeren, zoals de huidige missie van de Afrikaanse Unie in Somalië.

Lessen en apparatuur
De Afrikaanse soldaten krijgen les over zaken als konvooibegeleiding, vluchtelingencoördinatie en commandovoering over kleine eenheden.

Qua materieel worden ze uitgerust met mijnendetectie-apparatuur, medische velduitrusting, uniformen en mobiele waterzuiveraars.

Daarnaast worden Afrikaanse trainers opgeleid die de taken van de ACOTA-trainers over kunnen nemen.

Duizenden militairen en trainers opgeleid
ACOTA bestaat sinds 1997. Sindsdien zijn er meer dan 215.000 militairen opgeleid.

Defensie meldt dat onder de opgeleide soldaten duizenden trainers uit 25 landen zijn, waaronder Kameroen, Ethiopië, Kenia, Mali, Namibië, Nigeria, Tanzania, Zambia en Zuid-Afrika.

Deze vredeshandhavers hebben sindsdien deelgenomen aan een groot aantal missies in onder meer Soedan, Congo, Ethiopië-Eritrea en Somalië.

Schoolvoorbeeld
Jaarlijks worden door ACOTA opeenvolgend 3 bataljonstaakgroepen getraind. Het gaat daarbij om tot 3.500 militairen per keer.

Nederland leidt momenteel militairen op in Uganda en Burundi.

Volgens Defensie wordt Burundi internationaal gezien als een voorbeeld van het succes van ACOTA. Het optreden van deze troepen werd als bijzonder professioneel en betrokken beoordeeld.

Vorige week reisde een Nederlandse militair naar Uganda om de komst van zijn collega’s voor te bereiden.

Zie ook:
Genisten terug uit Burundi van oefening African Engineer
Militair naar Uganda vertrokken om komst collega’s voor te bereiden voor ACOTA